İmplant, diş kaybı durumunda yeni bir diş yapılabilmesi için çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. Dental implantlar, periodontal hastalık, çürük, yaralanma ya da başka nedenlerle diş kayıplarının yaşandığı durumlarda uygulanabilen modern diş hekimliği işlemleridir.
İmplantlar, çene kemiğine yerleştirildikten sonra çene kemiğimize bağlanırlar. Bu bağlanma bir nevi kemik ile kaynaşma gibi düşünülebilir. Çünkü çene kemiğimizde yer alan hücrelerimizin bir kısmı titanyum alaşımından elde edilen bu yapay diş köklerine bağlanmaya başlarlar. Bu bağlanma istenilen düzeye geldiği zaman üzerine kaplama dişler yapılabilir duruma gelmektedir.
İmplant üzerine, yapılacak kaplamayı desteklemek için abutment denilen bir ara parça yerleştirilir. Bu parçalar, dental implant firmalarının fabrikasyon ürünleri olduğu gibi kişiye özel de yapılabilenleri vardır. Protezi yapan hekim tarafından tercihine göre bu durum kararlaştırılır. Abutment üzerine yapılan dişler ise her zaman kişiye özel olarak, her bireyin ağız, diş durumuna uygun bir şekilde, doğal dişleri taklit ederek yapılır.
Günümüzde, silindirik implantlar 30 yılı aşkın süredir başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Kaybedilen dişin yerine yapılacak dişler için en yüksek destek kapasitesine sahip tedavilerdir. Çünkü implant üstü kaplamalar, kaybedilen dişin kök bölgesinde kemik ile bağlantı halinde bulunan bir yapıya sahiptir. Bunlarla beraber, yapay kök ile hissedilen doğala yakın bir diş varlığı, fonksiyon ve görünüm olarak da tamamlanmaktadır.
Deneyimli, güncel bilgilerle eğitimli bir diş hekimi tarafından uygulandığı zaman dental implant operasyonları, diş hekimliği uygulamaları içerisinde en güvenilir ve en öngörülebilir operasyonlardan bir tanesidir.
İmplant operasyonu sonrasında kalıcı dişlerin yapılabilmesi için gerekli süre her birey için farklıdır. Çünkü kemik dokusu, kaybedilen diş sonrası kalan kemik miktarı vs. her birey için farklıdır. Muayene sonrası, hekim bir başlangıç planı ve dişlerin bitimini tahmin edebileceği bir zaman önerisi hakkında hastasına bilgi verir.
Toplam tedavi süresi, bireyin ihtiyaçları, medikal ve dental hikayesi, çene kemiğinin durumu ile uygulanılan teknik ve kullanılan materyal ile ilişkilidir. 2 ay kadar süre olabildiği gibi bazı durumlarda bir yıl dahi beklemek gereken operasyonlar bulunmaktadır.