Diş renkleşmeleri şu şekilde sınıflandırılmaktadır; içsel(intrinsic) renkleşmeler, dışsal(extrinsic) renkleşmeler ve ikisinin bir arada bulunduğu renkleşmeler(combination). Bu renkleşmelerin ayrı ayrı tedavileri bulunmaktadır. Ancak bireyler tarafından en çok istenilen dışsal renkleşmelerin kozmetik olarak düzeltilmesi olmaktadır.
Dişlerin yüzeyinde meydana gelen renkleşmelerin kozmetik olarak uzaklaştırılması ve daha beyaz bir görünüm kazanılması için özel olarak geliştirilmiş jeller kullanılmaktadır. Bazen bu jeller tek başlarına etki ederlerken bazı üreticiler çeşitli dalga boylarındaki ışık kaynakları ile aktive edilen ya da reaksiyonu hızlandır beyazlatıcı jeller de üretmektedirler. Beyazlatma işleminin mekanizması oksidasyon şeklindedir. Bu oksitlenme işlemi sırasında yüzeydeki maddeler ortamdan uzaklaştırılmaktadır.
İçsel renkleşmelerin giderilmesinde de yine oksitlenme esasına dayalı bir uygulama yapılmaktadır. İçsel renkleşmeler genellikle dentin yapısında meydana gelen değişiklikler (ilaca bağlı, gelişimsel vb), travma nedenli, kanal tedavisi vb nedenli olmaktadır. Bu nedenlerle dişin iç dokularından uygulanan bazı özel jeller ile içsel renkleşmeler tedavi edilmektedir.
Beyazlatma sonrasında dişler, süreye, bireyin alışkanlıklarına, dişin rengine göre geri dönebilmektedir. Bu nedenlerle belli aralıklarla yenilenmesi gerekebilen uygulamalardır.