Flap operasyonu yapılırken lokal anestezi altında diş eti oldukça nazik bir şekilde kaldırılarak kök yüzeyi düzleştirme (kök yüzeyi küretajı) işlemi ile uzaklaştırılamayan artıklar doğrudan görülerek temizlenebilirler ve ince dikişlerle yeni yerlerine diş etleri nazikçe dikilirler. Temizlenen artıklar kapalı kök yüzeyi düzleştirmesi (küretaj) ile yeterince uzaklaştırılamayan biyofilm, diş taşı, bakteri kolonileri vb yapılardır. Bu noktada kapalı kök yüzeyi düzleştirilmesi (küretaj) işlemi yetersiz gibi algılanmasın.
Küretaj işlemi periodontitis hastalarında oldukça etkili bir tedavi olmakla beraber bazı durumlarda yetersiz kalabilmektedir. Ya da yeterli miktarda temizliği sağlamasına rağmen dokularda iyileşme yeterli olmayabilmektedir. Bu durumlarda gerekli bekleme süresi sonunda periodontoloji uzmanı flap operasyonu kararını verebilir. Flap operasyonu ile ilk aşamada ulaşılamayan hijyen seviyesine ulaşılması hedeflenir.
Periodontal hastalıklar (diş eti hastalıkları) diş eti, dişlerin kök yüzeyi, alveol kemiği (dişlerin etrafını saran kemik) ve köklerle kemiğin bir nevi bağlantısını sağlayan fibrillerde meydana gelirler. Ve dolayısıyla tedavi bölgesi de bu yapılar olmaktadır.