Dr. Dt. Laçin


  • DİŞ ETİ HASTALIKLARI
    • DİŞ ETİ 101
  • DİŞ ETİ TEDAVİLERİ
    • PERİODONTAL TEDAVİ
    • DİŞ ETİ GREFTLERİ
    • PERİODONTAL CERRAHİ
  • GÜLÜŞ TASARIMI
  • DİŞ TEDAVİLERİ
    • PORSELEN LAMİNA
    • ZİRKONYUM DESTEKLİ PORSELEN
    • DİŞ BEYAZLATMA
    • KANAL TEDAVİSİ
    • DİŞ SIKMA - BRUKSİZİM
  • Ağız Diş ve Çene Cerrahİsİ
    • Dİş Çekİmİ
    • 20 Yaş Dİşİ
    • Çekim Sonrası Ne Yapmalı
  • İMPLANT TEDAVİSİ
    • İMPLANT
    • 1 GÜNDE İMPLANT
    • ALL ON 4
    • İMPLANT 101
  • ORTODONTİ
    • ORTODONTİK TEDAVİ
    • ALIGNER
    • ORTODONTİ 101
  • Master Klİnİk
  • BASIN YAZILARI
  • İLETİŞİM

İmplant 101



İmplant Kimlere Uygulanabilir?



Dental implant ile temel bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz. İmplant 101 (temel eğitim) sayfası sizden gelen sorularla daha da genişlemektedir.


İMPLANT BİLGİ DANIŞMA: 0 554 850 38 91

İmplant Nedir?




İmplant, diş eksikliği durumlarında ilgili bölgeye yerleştirilen ve genellikle titanyum alaşımından üretilen, bir diş kökü işlevi gören vidalardır. Çene kemiğine implant yerleştirildikten sonra aralarında bir kaynaşma süreci başlar. Bu sürece osseointegrasyon aşaması denmektedir. Kemik ile kaynaşan implant üzerine kalıcı diş yapılabilmektedir. Yetersiz kemik varlığında ise kemik grefti (Kemik tozu), kemik örtüsü (membran), çeşitli kemik oluşumunu uyaran ajanlar uygulayarak yeni kemik oluşumu sonrasında dental implantlar uygulanabilmektedir.


Tüm bu işlemler ile ilgili planlama ve uygulanma önemlidir. Ancak hastanın ağız diş sağlığına önerilen şekilde dikkat etmesi de tedavi uygulaması kadar ciddi bir faktördür.



Diş Eti Hastalığı Olanlara İmplant Yapılabilir mi?



Diş eti hastalığı olanlara implant uygulanabilmektedir. Ancak çene kemiğinin ne kadar etkilendiğini saptamak gerekmektedir. Ve öncelikli olarak diş eti hastalığının pasif hale geçmesi önemlidir. Aksi halde doğrudan implant uygulanması hem implant iyileşmesini hem de ilerleyen süreçte implantın ömrünü etkileyecektir. Kemik grefti (kemik tozu) uygulaması eğer gerekiyor ise bu durumlar implant operasyonu öncesinde alınacak 3 boyutlu görüntüleme ile saptanacaktır. Diş eti hastalığı pasif hale geçtikten ve gerekli planlama yapıldıktan sonra implant operasyonu yapılmalıdır. Yani diş eti hastalığı olan bireylerde implant uygulaması diş eti hastalığı olmayanlara göre biraz daha yavaş ilerlemek durumundadır.


İmplantlar en başta eksik dişleri tamamlamak için yan dişlerin kesilmesini önlemek için düşünülmüşlerdir. Böylece eksik dişi tamamlamak için köprü yapılmasına gerek olmaz ve yan dişlere zarar verilmemektedir. Ancak diş çekimi sonrasında fazla beklenmemelidir. Çünkü kemik fonksiyon görmedikçe erimeye başlamakta ve yan dişler eksik diş boşluğuna doğru kayabilmektedir. Bu nedenle eğer kemik durumu, yan dişlerle ilişki gibi çeşitli şartlar müsait ise artık günümüzde diş çekiminden hemen sonra, hasta koltuktan kalkmadan implant uygulanabilmektedir.




Hiç Dişi OlmayanBirisine İmplant Yapılabilir mi?



Çene kemiği eğer implant yapılması için uygunsa sabit diş yapılabilecek kadar implant uygulanabilmektedir. Ancak bazı durumlarda kısmi yeterlilikler de söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise implant destekli hareketli protezler de yapabilmektetyiz. Yani çenenin belli bölgelerinde (özellikle ön bölge) implant yapılması için kemik var ise diğer kısımlarda olmasa bile az sayıda implant ile bir hareketli protez yapılabilmektedir. Bu hareketli protezin avantajları daha az oynaması ve elle bir çekme kuvveti uygulanmadan ağızdan çıkarılamamasıdır. Dolayısıyla normal hareketli proteze göre daha konforlu olmaktadır. Bazı kişilerde ise tüm dişler çekilse de kalan kemik miktarı ile her bir çeneye 4-8 arasında değişen miktarlarda implant yerleştirilerek sabit dişler de yapabilmekteyiz. Sabit diş için yeterli kemik olmadığı zamanlarda ise eğer diğer şartlar da uygun ise kemik tozu (kemik grefti) operasyonları ile doğal kemik desteklenerek implant yapabilmekteyiz. Tüm bu işlemler için bilgisayarlı tomografi ile kemik yapısı değerlendirilmelidir. Sadece ağız içi muayene ve panoramik röntgen maalesef yeterli bilgi verememektedir.



Sigara İçenlere İmplant Yapılabilir mi?



Sigara içenlerde implant uygulaması içmeyen bireylere göre daha riskli olmaktadır. İmplant sigara içen kişiye tabi ki yapılabilmektedir. Ancak günde 1 paket sigara içen bir bireye implant yapıldığında implantın kemik ile kaynaşma ihtimali içmeyen birisine göre daha düşük olacağını hastanın bilmesi önemlidir. Sigara, implant operasyonu açısından ya da operasyonu yapacak doktor için değil hasta için bir sorundur. Çünkü implantın kemikle kaynaşmaması, dişsizliğin devam etmesi, belki ağrı duyulması gibi sonuçları olabilmektedir. Günde 5 sigaraya kadar içen birisine implant uygulandığında risk biraz daha azalmaktadır ancak yine de sigara içmeyen birisine göre daha fazla risk vardır.



İmplant İçin Yaş Sınırı Var mı?



İmplant uygulaması 17-18 yaşını geçen ve çene kemiği gelişimini tamamlamış her bireye yapılabilmektedir. Sistemik sağlık sorunları olan bireylerde sağlık durumları tam olarak incelendikten sonra karar vermek gerekebilmektedir. Bazı hastalıklarda kişinin sağlık sorununu takip eden doktoruna konsültasyon dediğimiz bilgilendirme yazısını yazarak danışmak gerekebilmektedir. Ancak günümüzde implantın uygulanabildiği birey sayısı oldukça fazladır. Sistemik sağlık sorunları olsa da belli kurallar yerine getirilerek günümüzde pek çok hastaya rahatlıkla implant uygulayabilmekteyiz.



Bruksizmde İmplant Uygulanabilir mi?



Diş sıkma (Bruksizm) ya da gıcırdatma alışkanlığı olan bireyler implant operasyonu açısından bir risk taşımamaktadırlar ancak eğer implant üzerine geçici diş yapılacak ise diş sıkmanın kontrol altına alınarak bir geçici diş yapılmasını önerilmektedir. Ya da yapılan geçici diş kesinlikle karşı dişlerle kapanışa gelmeyecek şekilde konumlandırılmaktadır. Bu nedenle diş sıkma ya da gıcırdatma yapan bireylerin işlemler öncesinde doktoru ile bu durumu paylaşması gerekmektedir. Çünkü ilk aşamada bir sorun yaşanmasa bile kalıcı proteze çok fazla kuvvet geleceği için başka sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle diş sıkma ya da gıcırdatma yapan bireylere splint uygulaması ya da başka uygulama ve takipler yapmak gerekebilmektedir.



Kalp Hastalarına İmplant Yapılabilir mi?



Kalp hastalıkları olanlarda ve çeşitli nedenlerle kan sulandırıcı kullanan bireylere implant yapılabilmektedir. Ancak implant uygulanması bir cerrahi işlem olduğu için hastayı takip eden tıp doktoru ile bu durum görüşülmelidir. Bu sürece konsültasyon adı verilir ve konsültasyon sonrasında doktorun önerilerine göre implant işlemi planlanır. Kalp hastalığı bulunanların (by-pass geçirmiş kişiler, kalp pili kullananlar vb) enfeksiyon riski nedeniyle implant cerrahileri öncesinde doktorunun önerilerine uymaları oldukça önemlidir.



Kemoterapi Ya da Radyoterapi Esnasında İmplant Uygulanabilr mi?



Kemoterapi ya da radyoterapi gören bireylere tedavileri bitmeden implant uygulanması çok risklidir ve kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Hatta alınan doz ve süreye bağlı olarak tedavi sonrasında dahi hemen bir implant uygulamasını tıp doktorları genellikle önermemektedirler. Bu gibi durumlarda iyileşme süreci açısından tıp doktoru ile konsültasyon yapılarak implant tedavisi planlanmakta ve uygulanmaktadır.



"Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez”



Dr.Laçin Master Klinik



İncirli Cad 86/A Bakırköy​
0212 466 01 71
0554 850 38 91




Gizlilik İlkelerimiz