Dr. Dt. Laçin


  • DİŞ ETİ HASTALIKLARI
    • DİŞ ETİ 101
  • DİŞ ETİ TEDAVİLERİ
    • PERİODONTAL TEDAVİ
    • DİŞ ETİ GREFTLERİ
    • PERİODONTAL CERRAHİ
  • GÜLÜŞ TASARIMI
  • DİŞ TEDAVİLERİ
    • PORSELEN LAMİNA
    • ZİRKONYUM DESTEKLİ PORSELEN
    • DİŞ BEYAZLATMA
    • KANAL TEDAVİSİ
    • DİŞ SIKMA - BRUKSİZİM
  • Ağız Diş ve Çene Cerrahİsİ
    • Dİş Çekİmİ
    • 20 Yaş Dİşİ
    • Çekim Sonrası Ne Yapmalı
  • İMPLANT TEDAVİSİ
    • İMPLANT
    • 1 GÜNDE İMPLANT
    • ALL ON 4
    • İMPLANT 101
  • ORTODONTİ
    • ORTODONTİK TEDAVİ
    • ALIGNER
    • ORTODONTİ 101
  • Master Klİnİk
  • BASIN YAZILARI
  • İLETİŞİM

İmplant 101



İmplant İle İlgili Sorunlar Nelerdir?



Dental implant ile temel bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz. İmplant 101 (temel eğitim) sayfası sizden gelen sorularla daha da genişlemektedir.


İMPLANT BİLGİ DANIŞMA: 0 554 850 38 91

Komplikasyon Nedir?




Her tıbbi işlemde olduğu gibi implant yapıldığı zaman da yaşanabilecek çeşitli sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunlara genel olarak komplikasyon denmektedir. Komplikasyon kelimesi; bir işlem yapıldığında tedavinin istenen şekilde ilerlememesi durumuna denmektedir. Fakat bu olası durumlar önceden belirlenmiştir ve karşılaşılması her ne kadar istenmiyor olsa da olumlu bir iyileşme kadar normal bir süreç olarak kabul edilmektedir. Ve bu olumsuz duruma göre yapılması gerekenler bulunmaktadır. Bu yapılması gerekenler arasında bazen sadece beklemek olurken bazen ise işlemin tekrarlanması gibi durumlar bulunmaktadır.



İmplant çene kemiği ile kaynaşmayabilir mi?



İmplantın çene kemiği ile kaynaşmaması gibi bir durum olabilmektedir. Kaynaşma olup olmadığı genellikle implant yerleştirildikten sonraki ilk 6 aylık dönemde belli olmaktadır. Kaynaşma olmaması durumu operasyon, planlama nedeniyle olabildiği gibi hastanın uyarılara uymaması, sigara içmesi, ağız sağlığını yeterli düzeyde korumaması nedenleriyle de ortaya çıkabilmektedir. Kemik kalitesinin iyi olmadığı ya da kemik kalınlığının – boyunun yetersiz olması halinde de kaynaşmama riski yükselmektedir. Geçici dişler yapıldığı zaman kalıcı dişler gibi kullanılmaması gerekir ve doktorun önerdiği diyete uyulması oldukça önemli olmaktadır. Çünkü geçici dişler üzerine gelecek kuvvetler doğrudan implanta iletileceği için kaynaşma süreci doğrudan etkilenmektedir. Doğru planlama, doğru implant seçimi, operasyon yöntemi ve gerekli uyarılara uyulması halinde implant kaynaşmasında meydana gelebilecek sorun ihtimali çok düşüktür.


İmplantın kaynaşmaması halinde implant yerleştirildiği bölgeden çıkar ya da hekim tarafından alınır. Eğer kemikte bir deformite var ise bu bölgede gerekli işlemler uygulanır. Eğer kemik yeniden implant yapmaya müsait ise tekrar implant yerleştirilebilir. Ne yapılacağı, doktor tarafından planlanır ve karar verilir.




İmplant Sallanır mı?



Kemikle kaynaşmış bir implantın 1mm dahi sallanması mümkün olmamaktadır. Çünkü kemik dokusu implant ile doğrudan kaynaşmaktadır ve aralarında herhangi bir boşluk bulunmamaktadır.


Bazen implantın üzerindeki protezin sallanması, kişide implantı sallanıyor hissi yaratabilmektedir. Ancak implant ve üzerindeki kaplama diş iki farklı yapıdır ve vida gevşemesi ya da siman dediğimiz özel bir yapıştırma ajanının kopması neticesinde implant üzerine gelen protezde sallanma meydana gelebilmekedir. Bu sorun kliniğe gelindiğinde protezde ya da abutment dediğimiz protezi implanta bağlayan yapıda bir problem yok ise hemen çözülebilmektedir.


Eğer implant sallanıyor ise kemik ile kaynaşmamış ya da bir enfeksiyon, kemik kaybı neticesinde etrafında yetersiz kemik kalmış demektir.



İmplant Ağrı Yapar mı?



Osseointegrasyon dediğimiz implantın kemik ile kaynaşma süreci tamamlanmış ve kaynaşmış bir implant ağrıya neden olmaz. Çiğneme, konuşma ya da serbest durma halinde kendi dişimiz ile aynı his olur. Eğer ağrı oluyor ise kemik ya da diş eti ile ilgili bir sorun olmuş olabilir, kemik ile kaynaşma olmamış olabilir. Bazen protezin doku uyumu iyi ayarlanmamış ise bir ağrı meydana gelebilmektedir. Ve bu ağrı implant kaynaklı gibi hissedilebilmektedir.



İmplant Üzerinde Diş Taşı Oluşur mu?



İmplant, kemik içerisinde yer aldığı için yüzeyinde diş taşı oluşmamaktadır. Ancak İmplant üzerine gelen protez bölgesi yeterli fırça ve ara yüz bakım ürünleri ile temiz tutulmaz ise diş taşı protez yüzeyinde oluşabilmektedir. Bu diş taşları normal diş taşı temizliği işlemi ile diş hekimi tarafından rahatlıkla temizlenebilmektedir.



İmplantta Diş Eti Hastalığı Olur mu?



İmplant, diş eti hastalığına neden olmaz. Ancak dişlerin etrafındaki diş eti hastalıkları implant çevresinde de görülebilir. İmplant, biyolojik dokularla uyumlu bir materyal olduğu için diş eit üzerinde bir hastalık oluşturmak gibi bir etkisi yoktur



İmplant Kırılır mı?



Her materyalin olduğu gibi implantın da kırılması olasıdır. Ancak çok kolay değildir. Çünkü implant titanyum alaşımından elde edilmektedir ve kemik içerisinde yerleştirildikten sonra kaynaşma sırasında çepeçevre kemik ile birleşik olmaktadır. Dolayısıyla çok dayanıklı bir yapıdadır. Ancak ilerleyen yıllarda protezin implant içerisinde bağlanmasını sağlayan abutment denilen parçada meydana gelebilecek sallanmalar abutment vidasında ya da kendisinde kırığa neden olabilmektedir. Çok uzun süre sallanarak kalan abutment ise nadiren implantta da kırığa ya da çatlağa neden olabilmektedir. Ancak sallanan protez ile uzun zaman beklemek pek mümkün değildir. Çünkü ağızda oynayan bir protez olması oldukça rahatsız edici olacak ve kısa süre içerisinde doktorunuza başvuracaksınızdır.


Nadiren de olsa hastalarımız kliniğimize “implantım kırıldı.” diye başvuruyorlar. Ancak genellikle karşılaştığımız durum implant üzerindeki protezde meydana gelmiş bir çatlak ya da kopma olmaktadır. Çünkü implantın kırılması çok sık karşılaşılabilecek bir durum değildir ve çok zordur.



İmplant Bölgesinde Siyahlık Görünmesi



Bu durum genellikle üst çenede ön bölgeye yerleştirilen implantlar bölgesinde görüldüğünde estetik nedenlerle sorun olmaktadır. Bu siyahlık, ince diş eti yapısı varlığında olmaktadır. Bu sorunu yaşamamak için genellikle biz periodontologlar, implantı yerleştirdiğimiz sırada bu siyahlığı öngörür isek dokular uygun ise cerrahi işlem bitmeden bağ dokusu operasyonu ya da saplı bağ dokusu operasyonu dediğimiz bir işlem ile yumuşak doku kalınlığını artırıcı bir işlem yapmaktayız. Bu işlem sayesinde tek operasyon ile iki iyileşme aynı anda gerçekleşmektedir. Bağ dokusu ya da saplı bağ dokusu operasyonu siyahlık göründüğünde de yapılabilmektedir. Ancak her iki durumda da yumuşak dokuların bu operasyona izin verebilmesi ve iyileşme süreci önemlidir. Bu siyahlık bazen protez değiştirilmesi ile de çözülebilmektedir. Çözümler, siyahlığın miktarına ve hangi bölgeden yansıdığına göre değişmektedir.


Ön bölge implant uygulamaları fonksiyon dışında estetik açıdan da hassas çalışılması gereken işlemler oldukları için arka bölge implant uygulamalarına göre daha zordurlar ve daha fazla bilgi ve dikkat gerektirirler.



İmplant Sonrası Dudakta Uyuşukluk Hissi Olur mu?



Alt çeneye yapılan implant operasyonu sonrasında alt dudakta bir uyuşukluk hissi nadiren olabilmektedir. Bu durumda alt çeneden geçen sinir kanalında bir hasar oluştuğu düşünülmektedir. Bazen sinir kanalı tahrip olmasa da sinire çok yakın konumlanan implantın yarattığı bası hissi sinir iletisini bozarak bir uyuşukluğa neden olabilmektedir.


Bazen bu uyuşukluk hissi sinir kanalı ile ilgili olmayabilmektedir. Çünkü ana sinir kanalına komşu ince yan dallar bulunabilmekte ve bu dalları görmek genellikle mümkün olamamaktadır. Bu gibi hallerde uyuşukluk hissi 1 -12 ay içerisinde geçebilmektedir. Dudakta uyuşukluk hissi oluştuğunda ve bu durum ana sinir kanalının zedelenmesi nedeniyle ise implantı bir an önce çıkarmak gerekmektedir. İmplant çıkarıldıktan sonra zedelenen bölge kendini onararak iyileşme süreci başlayabilmektedir. Bazen implant çıkarılarak daha kısa bir implant aynı anda yerleştirilebilmektedir. Bu karar doktor tarafından verilmektedir.


Üst çenede implant yapılan bölgelerde alt çenede olduğu gibi dudakları hissetmemizi saplayan bir sinir kanalı ya da hattı bulunmamaktadır. Dolayısıyla üst çenede bir dudak uyuşukluğu riski bulunmamaktadır.



İmplant Koku Yapar mı?



İmplant materyalinin koku yaratma ihtimali bulunmamaktadır. İmplant materyallerinin ağızda çözünmeleri gibi bir durum olmadığı için ve biyolojik olarak uyumlu materyaller oldukları için koku yapmazlar.


Ancak implant bölgesinde koku hissediliyor ise implant çevresi hasta tarafından iyi temizlenmiyor olabilir ya da protez iyi ayarlanamamış ise hasta temizlemek için gerekli uğraşı verse de temizleyemiyor olabilir. Bazen implant üzerindeki protezin simantasyonu esnasında siman artıkları protezin etrafında kalabilir ve bu durum da besin birikimine neden olabilmektedir.


Kısacası implant çevresinde besin birikimine neden olabilecek bir ortam oluşmadıkça implant çevresinden koku gelme ihtimali bulunmamaktadır.



"Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez”



Dr.Laçin Master Klinik



İncirli Cad 86/A Bakırköy​
0212 466 01 71
0554 850 38 91




Gizlilik İlkelerimiz